BELGESEL FİLM ATÖLYESİ
Atölye; 3 ay, haftada 1 gün x 2,5 saat, toplam 36 saatlik eğitimden oluşur. Hafta içi ve hafta sonu grubu vardır. Kursun kontenjanı 6 kişidir.
Atölyede; kameralar ve kamera kullanımı, objektifler, filtreler ve ışık kullanımı, çekim teknikleri, ışık, ses, kurgu, film okumak, belgesel metni / senaryosu yazmak ve bitirme projesi gibi dersler işlenmekte ve uygulamaları yapılmaktadır. Atölye süresince her öğrencimiz 5 minik belgesel film çalışması gerçekleştirir (mekan belgeseli, insan belgeseli, düğün hikayesi / belgeseli, yemek belgeseli, şehir belgeseli, kolaj belgesel gibi). Atölye sonunda her öğrencinin 5-15 dk.lık bir belgesel film çekmesi zorunludur. Sertifika almak için belgesel filmi tamamlamak ve göstermek zorunludur.
Belgesel sineman dünyasına adım atmak isteyen, filmlerin nasıl yapıldığını merak eden, belgesel, tanıtım filmi, vs. çekmek isteyen herkese uygundur. Belgesel Senaryosu Nasıl Yazılır? tıklayın
Kamera kullanımı, sinematografi, yönetmenlik teorisi ve uygulamaları ve belgesel senaryosu başlıklarıyla, temel sinematografik konuların tamamı anlatılır. Derslerin % 75 i pratik ağırlıklıdır. Pratikte; tasarım + çekim + kurgu uygulamaları yaptırılır. Eğitimini bitiren öğrencilerimiz, yönelmek istedikleri alanlara göre (Senaryo, Kurgu, Film Analizi gibi) farklı kurslar seçip eğitimlerine devam edebilirler. Öğrencilerimizin devam edecekleri diğer kurslar indirimlidir.
Atölye sonunda geliştirdiği projeyi filme dönüştüren öğrencilerimize ‘Başarı Sertifikası’ verilir. Öğrencilerimiz atölye tamamlandıktan sonra Belgesel Çetesi ile ortak proje yürütebilir ya da yeni bir çete oluşturabilirler.
EĞİTİM ve ÜCRET BİLGİSİ / 2024
Hafta Sonu Gündüz: (3 ay)
21 Eylül C.tesi : 15.30 -18.00
Ücret: 9.000-TL (3 taksitte ödenebilir)
ÖN KAYIT: Mesaj veya WhatsApp : 0.555.7477557
(Ad – Soyad, e-mail, Atölye adı yazarak ön kayıt yaptırabilirsiniz)
BELGESEL ATÖLYESİ DERS KONU BAŞLIKLARI
- Kameralar; kamera kullanımı, insan ve mekan-doğa ölçekleri, açılar, plan, sahne, sekans, kamera eksen hareketleri; pan, tilt, diyagonal ve pedestal hareketi, iki veya daha çok aksiyonu tek planda göstermek.
- Belgesel türleri; gezi, tarih, arkeoloji, spor, bilimsel, haber, mimari, biyografi, doğa, hayvan, insan… belgeselleri ve örnekleri.
- Mekan belgeselleri; Bir mekanın tarihinin anlatıldığı, metin yazma ve çekme, kurgulama. 5-10 dk’lık kısa çalışma.
- İnsan belgeselleri; bir kişiyi karakteristik özellikleriyle, çevresiyle, yaptığı işlerle, kişinin önemli yönlerini öne çıkararak tanıtma, 5-10 dk’lık kısa belgesel çalışması.
- Röportaj; bir kişiyle röportaj yapılması ve röportaj çekim teknikleri, stüdyo, sokak, işyerinde röportaj ve ışık uygulamaları.
- Kamera uygulamaları; kamera hareketleri, takip, amors, aks, açı x karşı açı, dolly takipleri, çekim senaryosu, storyboard, döküm, reji tasarım (niçin o planda çekeriz), dekupaj, iki kişilik çekimler.
- Reji uygulamaları; Harekette kesme, durağanda kesme, kadraj doldurma-boşaltma, kompozisyon oluşturma, uygulamalar.
- Kurgu; çekilen görüntülerin bilgisayara aktarımı, kurgu teorileri, filmimiz için en iyi kurgu nedir?, kaba kurgu, ince kurgu, efektler, geçişler, müzik ekleme, yazı yazma. (Adobe Premiere programı kullanılmaktadır.)
- Işık ve Aydınlatma; temel aydınlatma, ışık kaynakları, kelvin değerleri, filmlerden aydınlatma örnekleri, ışık çeşitleri, filtreler, ışık uygulaması.
- Ses ve seslendirme, ses kaydı; sesin tarihi, mikrofonlar ve gelişimi, mono, stereo, surround ses, dublaj, senkron, sesli çekim geleneği, ses kaydı uygulaması, film örnekleri, ses efektleri ve uygulaması.
- Sanat Yönetimi; mekan kullanımı, dekor, kostüm, aksesuar, makyaj, plastik makyaj.
- Uygulama Dersleri; Prodüksiyon aşamaları semineri, oyuncu yönetimi, karakter çalışması, uygulama çekimleri.
- Bitirme projesi çekimi; her katılımcı kendi yazdığı veya grup tarafından yazılacak belgeseli yönetmekte ve kurgulamaktadır. Gerekli ekip/ekipman desteği tarafımızdan sağlanır
ATÖLYEDEYKEN
- Alternatif, demokratik ve eşitlikçi bir eğitim anlayışı içinde sizlerden beklediğimiz;
- Grup çalışmasına uyum,
- Derslere aktif katılım,
- Yardımlaşma,
- Atölyedeki araç gereçlerin kullanımı konusunda hassasiyet
Trabzon / Uzungöl – Kemençe Sanatçısı ile çekim.
İletişim :
TEL : 0 555 747 75 57
E-mail : sinematekdernegi@gmail.com
Adres : Mürsel Uluç Mah. 980. Sk. No:17/A, 06450, Çankaya/Ankara